SWALLOWS – IN THE SHADOW OF THE SEVEN STARS

In de twaalf songs op het album “In The Shadow Of The Seven Stars” vertelt de Amerikaanse rockformatie ‘Swallows’ uit Minneapolis, Minnesota het verhaal van Frances Coles, een vrouw die op vrijdag 13 februari 1891 in ‘Swallows Gardens’ nabij het Whitechapel-district in Londen onder een spoorwegbrug werd vermoord. Er werd altijd gedacht dat haar moordenaar de beruchte figuur Jack The Ripper was, maar een bewijs daarvoor werd nadien nooit gevonden..

De groep rond zanger en songschrijver Jeff Crandall vertelt het verhaal op de tonen van donkere folk-, rootsrock- en Americana-melodieën. Andere bandleden van ‘Swallows’ zijn bassist, cellist en pianist Aaron Kerr, elektrische gitaristen Brett Hansen en Tyson Allison, mandolinespeler Mike Nordby en drummer Justin DeLeon. Voor de opname van deze voornamelijk fictieve verhalen werden ook gastmuzikanten uitgenodigd zoals ex-bandlid celliste Toni Tinetti die op vijf tracks een stem geeft aan de geest van het slachtoffer Frances Coles. Verder zijn er instrumentale bijdragen van violisten Ben Valine en Laura Harada op drie songs, contrabassist Chris Bates die meespeelt op het titelnummer “In The Shadows Of The Seven Stars” en Randy Glidersleeve die op slidegitaar speelt bij het nummer “Dead And Gone” en op mandoline bij de song “Gravediggers”.

Aan de titels van de vermelde nummers kunt u wel afleiden dat er geen vrolijkheid te bespeuren valt bij de songs op dit album, maar eerder duistere en morbide gebeurtenissen die in de verhalen bij deze nummers worden verteld. Die verhalen worden verteld vanuit het standpunt van een anoniem iemand die vanuit het portaal van een nabij gelegen ‘Crown And Seven Stars Pub’ getuige was van de gruwelijke gebeurtenissen onder die Londense brug maar niet durfde tussenkomen of ingrijpen.

Songtitels als “The Boneyard”, “Dead And Gone”, “Bring Your Dead Back Home” en “Gravediggers” liegen er niet om. Op de video’s krijgt u twee van dergelijke nummers uit dit album aangeboden: eerst de single “Ultraviolet” en daarna het intrigerende “The Boneyard”. ‘Swallows’ werd in 2008 opgericht met leden van twee andere groepen uit Minneapolis: ‘Thinland’ en ‘The Sleeper Pins’. De groep heeft sindsdien enkele albums uitgebracht die eigenlijk steeds uitgaan van een duistere sfeer zoals op hun debuutplaat “Songs For Strippers (And Other Professions)” uit 2008 of het in 2012 uitgebrachte tweede album “Witching & Divining”, de voorganger van dit nieuwe album “In The Shadows Of The Seven Stars” dat om uiteenlopende redenen ettelijke jaren opnametijd heeft vereist.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: Emperor Penguin Records

video